výběr profesionálního mlýnku kávy

Nacházíte se zde:

výběr profesionálního mlýnku kávy

vybrat ten správný profesionální mlýnek je druhá polovina úspěchu, snad Vám tedy pomůžeme se orientovat.

V principu se nabízí dvě dostupné varianty pro použití v kavárně:

mlýnek s plochými mlecími kameny

mlýnek s kónickými mlecími kameny

tyto mohou být se zásobníkem, nebo průběžným - fresh mletím

 

a teď je tu otázka – který?

 

každý má své pro a proti

 

PLOCHÉ MLECÍ KAMENY

 

nejběžněji používané mlýnky jsou ty s plochými kameny, jsou řádově levnější variantou ale i zde se odlišují parametry

Velmi důležitým faktorem je průměr mlecích kamenů, tvar, povrchová úprava, na obrázku je právě titanová povrchová úprava

většina výrobců používá mlecí kameny s tvarovanými fázovými břity, kde se odstředivou silou zrnka drtí postupně od hrubých kusů na jemné částice při výstupu směrem od středu.

ploché kameny zvládnou mletí cca 250 kg kávy, poté se doporučuje výměna. Ploché kameny z titanu dokáží i dvojnásobek, liší se také cenou. Nezanedbatelným údajem při výběru mlýnku je výkon motoru a průměr mlecích kamenů. Čím větší výkon a průměr, jen lépe, chlazení motoru je příjemným bonusem. Nejvýkonnější mlýny s plochými kameny v naší nabídce jsou řady MX od výrobce MACAP. Se zásobníkem i „fresh“ s průběžným mletím. Řada MXD Xtreme je vybavena titanovými mlecími kameny.

 

Jak poznat „laicky“ kdy mlecí ploché vyměnit? Při mletí je slyšet až hvízdavý zvuk, mletí probíhá velmi pomalu a káva i při sebelépe seřízeném kávovaru nemá chuť je totiž již při mletí „spálená“

Docela často je tento jev u zanedbaných technologií, kdy se majitel nechal zlákat například k zapůjčení technologie, nedbá o údržbu ale má přeci tu svou vysněnou značkovou kávu „XY“

Zaposluchejte se například při návštěvě nějaké exponované kavárny se značkovou kávou v super-hyper marketu…

 

KONICKÉ MLECÍ KAMENY

KONICKÉ MLECÍ KAMENY

 

výhodou konických mlecích kamenů je především dlouhá životnost, mletí probíhá „drcením“ kávových zrn při průchodu kameny.

káva se při mletí tolik nezahřívá, struktura je hrubší na pohled a vypadá „nadýchaně“ Mlýnky mají zpravidla také menší otáčky, obecně fungují lépe než s plochými kameny.

K nutné výměně mlecích kamenů je třeba zpracovat 750 – 1000 kg kávy, jsou tedy i ekonomičtější na provoz. Těmito kameny jsou vybaveny zpravidla preciznější a dražší mlýnky kávy, z naší nabídky například špičkový stroj ELEKTRA NINO, nebo MACAP M7DZ včetně dynamometrického tamperu

 

                    

 

JAKÝ TEDY?

nelze úplně jednoznačně odpovědět, každý provoz je jiný

dle náročnosti provozu obecně doporučujeme mlýnky se zásobníkem, káva je sice předemletá v zásobníku, jsou ale právě proto velmi rychlé pro obsluhu velkého množství káv v krátkém časovém úseku. Je přeci lepší nečekat, rovnou mít kávu v páce a připravovat. V kavárně se 100+ místy, nebo třeba na čerpací stanici kde je nekonečná fronta kávomilců je to nejrychlejší varianta. Uznávám ale i prodlevy, kdy káva v zásobníku "stárne", ruku na srdce - raději "zaměstnám" mlýnek se zásobníkem plnou kavárnou hostů a pojedu naplno, než budu čekat na desátého hosta celý den..

fresh mlýnky bez zásobníku, které melou průběžně jsou vhodné pro opravdové baristy, kdy ví jak s mlýnkem pracovat, menší typy například jako doplněk pro výběrové kávy, arabiku, druhou, méně frekventovanou doplňkovou, bezkofeinovou kávu atp... 

všechny mlýny v naší nabídce ale známe osobně, máme s nimi zkušenosti. Zejména MACAP i NINO od Elektry, denně je používáme. NINO nám mele kávu každý den již šestým rokem v kanceláři, klidně Vás zveme na vyzkoušení. Stojí hned vedle kávovaru Orchestrale NOTA.

V restauraci Havana v Brně jsou komplet mlýnky MACAP již 9tý rok, k vidění M4D, MXD Extreme, MXD standart, M7A se zásobníkem…

Pokud si nevíte rady, rádi Vám pomůžeme s výběrem. Stačí napsat mail na adresu michal@pavincaffe.czpotřebujeme vědět kolik káv připravujete denně, u nových provozů i ambice – kolik cca plánujete připravovat a nabídku vytvoříme. Každopádně je lepší mít předimenzovaný stroj i mlýnek, než řešit v průběhu podnikání upgrade, nemusí být levnou záležitostí. Existuje ale vždy zlatá střední cesta.

Ke kávovaru ELEKTRA INDIE máme pro Vás každopádně NINO se slevou 30% a tento komplet opravdu zaručeně „nestrháte“ provozem kavárny jakékoliv velikosti. (úspora při zakoupení kompletu je cca 20.500 Kč)

 

Michal Dvořák

zakladatel a spolumajitel českého zastoupení firmy

Jak vybrat kávu
Jak vybrat kávu
Směsi káv PAVIN CAFFE se vyrábějí metodou pražení, kterou můžeme definovat jako řemeslnou. Kávu máme vždy skladem čerstvě praženou. U žádné naší kávy nepřevažuje kyselost. Užijte si s námi espresso "made in Italy"
Jak kávu skladovat
Jak kávu skladovat
správné skladování kávy ovlivňuje její chuť a životnost. Obecně platí, že čerstvá káva je týden po otevření z originálního obalu. Nejlepší skladování je také ve speciální dóze k tomu určené. Tuto si pohodlně objednáte v našem e-shopu.
Co vše je k přípravě potřeba
Co vše je k přípravě potřeba
to je velmi rozsáhlé téma, skoro jako ve známém filmu: budete potřebovat - úpravu vody, mlýnek, kávovar, tamper, hrnky, konvičky na pěnění mléka, váhu, ale hlavně vynikající kávu na vstupu celého procesu a tu my pro Vás máme